Časopis ZORA, číslo 7/1999


OBSAH:

** Deset let Spektry **

U příležitosti 10.výročí pražského výrobního družstva nevidomých Spektra uskutečnilo se ve středu 17. března v prostorách firmy neformální setkání současných i dřívějších pracovníků s jejich přáteli a příznivci. Mezi vystavenýni produkty firmy se v hloučcích vzpomínalo, ale i živě diskutovalo. Vše se točilo kolem lepší kvality života těžce zrakově postižených, o kterou Spektra svou činností vždy usilovala.

O ohlédnutí za uplynulým obdobím jsem požádal ředitele Spektry dr.Břetislava Vernera.

Proč vznikla Spektra?
"Založení družstva Spektra iniciovala v roce 1988 skupina zrakově postižených, nespokojená s pracovními podmínkami a technickým vybavením v tehdejší Metě, v.p.Svazu invalidů, která se soustředila kolem JUDr.P. Donáta. Spektra, výrobní družstvo nevidomých pak bylo zapsáno do obchodního rejstříku dne 13.1.1989 s důrazem na nabídku výrobků, služeb a pracovního uplatnění pro zdravotně postižené. Po celou dobu své existence družstvo zaměstnává kolem 60% zdravotně postižených pracovníků."

Jaké byly první kroky a začátky činnosti?
"Družstvo zahájilo činnost bez jakýchkoli dotací a bez kancelářských prostor. Dočasné provizorní umístění získalo nejprve v Mělnické, pak v Bělohorské ulici v Praze, částečně se úřadovalo v bytech.
V průběhu prvního roku existence vznikala postupně jednotlivá střediska s nabídkou vlastních výrobků a služeb, např. - stavební činnost (rekonstrukce), - kooperace pro podniky (kabely pro Teslu, výroba spon, balení), - revize el. a plyn. zařízení, - čalounické práce, - tiskařské služby, - prodej počítačů, - programátorské práce na zákazku (kooperace pro podniky), - školení, výuka jazyků, překlady."

Na co byl kladen největší důraz?
"V prvním roce existence rozhodně na to, aby se družstvo udrželo při životě, což se, myslím, podařilo: v polovině r. 1990 mělo družstvo asi 10 středisek a zaměstnávalo cca 80 lidí s obratem kolem 20 milionů korun.
Navíc Spektra již koncem roku 1989 podporovala nové občanské aktivity a pomáhala organizačně i personálně při zákládaní České unie nevidomých a slabozrakých. V r. 1990 pak poskytla nově vzniklému spolku ČUNS část svých kancelářských prostor a rozběhovou půjčku 60 tisíc korun.
Další priority družstva už musely odrážet změněnou společenskou situaci a souvisí spíše s otázkou následující."

Jakými nejdůležitějšími etapami procházela Spektra během své desetileté činnosti?
"Nejkritičtějším rokem byl rok 1991, kdy družstvo prakticky stálo před zánikem: za nových podmínek po listopadu 1989 se jednotlivá střediska osamostatňovala (privatizovala) a od družstva odcházela.
Spektra musela nově definovat své poslání a cíle a musela adekvátně jim zvládnout kompletní reorganizaci a redukci. Na konci r. 1991 mělo družstvo asi 20 zaměstnanců a specializovalo se pouze na prodej, vývoj a výrobu kompenzačních pomůcek pro zrakově postižené. Z tehdejšího sortimentu lze například uvést: - mluvící kalkulačku a HW syntézu hlasu ve spolupráci s UTIA, - SAN, zvukové návěstí pro světelné křižovatky, - zvukové naváděcí majáčky do stanic metra, - bílé slepecké hole, - indikátor hladiny a indikátor světla pro telefonisty, - začátky prodeje zatím u nás nedostupných kompenzačních pomůcek (Optacony, TV lupy).
V roce 1992 družstvo otevřelo prodejnu pomůcek pro zdravotně postižené v Praze 8, Sokolovské ulici."

S kterými zahraničními, případně domácími partnery máte nejužší spolupráci?
"Pamětníci vědí, jak chabá byla vybavenost kompenzačními pomůckami v době, o které hovoříme. Spolu s novou orientací družstvo přijalo strategické rozhodnutí "zaměřit se na dovoz pomůcek a příslušných technologií ze západních zemí". Proto družstvo navázalo osobní kontakty s řadou firem působících v oboru, namátkou Baum - SRN, TeleSensory - USA, Blazie - USA, Tieman - Holandsko, Index - Švédsko, Papenmeier - SRN, Dolphin - Anglie, Ash Techn. - Irsko. V současné době máme velmi úzkou spolupráci s firmami Tieman, Papenmeier, Ash Technologies."

Jaký je současný výrobní program vaší firmy?
"Skladbu vlastního výrobního programu jsme museli přizpůsobit velikosti našeho trhu a možnostem, které má družstvo k dispozici. V družstvu se dnes vyrábí slepecké psací stroje, indikátory světla a hladiny, hmatná pravítka a metry. Ostatní činnost spočívá v kompletaci a instalaci pomůcek z dovozu (počítačová zařízení, televizní lupy)."

Kolik zrakově postižených si vaším prostřednictvím pořídilo náročné kompenzační pomůcky (samostatné počítače, lupy apod.)?
"Spektra se podílela nejen na vybavování individuálních uživatelů pomůckami, ale též na vybavování škol. Celkově lze říci, že produkty od Spektry slouží asi tisícovce uživatelů."

Jaké má Spektra k dispozici prostory a kolik zaměstnanců?
"V současné době Spektra působí v pronajatých prostorách v Praze 4 - Modřanech, Zátišská 915/1 o výměře asi 500 m2 a zaměstnává 12 lidí."

Co v současné době nabízíte a o co je největší zájem?
"Nosnými produkty Spektry jsou počítačová zařízení a televizní lupy. Přitom nechceme opomíjet ani drobné pomůcky, které by jinak lidé obtížně sháněli, a snažíme se je vyrábět nebo dovážet, byť jejich prodej není ekonomicky atraktivní."

Co ve své činnosti preferujete?
"Poctivost, kladné a vstřícné vztahy k lidem ať směrem ven či dovnitř: máme skvělý pracovní kolektiv, jsme pyšní, že Spektra nikdy neměla nesplacené závazky, snažíme se vytvářet vstřícné a navazovat i osobní vztahy s našimi zákazníky."

Na čem nyní pracujete, na co se může zrakově postižená veřejnost těšit?
"Letošní rok bych nazval rokem novinek. Letos jsme uvedli na trh novou zcela přenosnou televizní lupu Liberty, ruční televizní lupu OPTi propojenou s laptopem, uvádíme na trh nový zvětšovací program ZoomText. Od května bude v našem sortimentu nový obslužný program pro čtení ze skeneru Bizon a obrovské překvapení čeká naše příznivce na podzim, ale o tom opravdu až na podzim.
Myslím, že Spektra během svého desetiletého působení vykonala v oboru kompenzačních pomůcek obrovský kus práce a osobně jsem hrdý na to, že jsem se mohl podílet na práci pro Spektru od samého začátku dodnes."
Děkuji za rozhovor a do dalších let přeji vám a celému kolektivu mnoho spokojených uživatelů vašich služeb.

Jiří Reichel



** Nová úprava náhrady za ztrátu na výdělku **

Vláda svým nařízením č. 320/1998 Sb. nově upravila náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti vzniklé pracovním úrazem nebo nemocí z povolání a náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti nebo při invaliditě.
Náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti vzniklé pracovním úrazem nebo nemocí z povolání příslušející zaměstnancům podle zákoníku práce, popřípadě podle dřívějších předpisů se upravuje tak, že se průměrný výdělek rozhodný pro výpočet náhrady za ztrátu na výdělku, popřípadě zvýšený podle pracovněprávních předpisů, zvyšuje o 9 %.
Vznikl-li nárok na náhradu za ztrátu na výdělku po 31.prosinci 1997, průměrný výdělek rozhodný pro výpočet náhrady za ztrátu na výdělku se nezvyšuje.
Nová úprava náhrady za ztrátu na výdělku se provede bez žádosti zaměstnance. Na žádost zaměstnance se pak provede v případech, kdy mu náhrada za ztrátu na výdělku nepříslušela pouze v důsledku zvýšení invalidního nebo částečného invalidního důchodu podle předpisů o sociálním zabezpečení nebo zvýšení plného invalidního nebo částečného invalidního důchodu podle předpisů o důchodovém pojištění.
Nově se úprava této náhrady provede na žádost zaměstnance také v případech, kdy mu náhrada za ztrátu na výdělku nepříslušela, protože to neumožňovalo ustanovení § 195 odst. 2 zákoníku práce platné před 1. červnem 1994.
Náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti nebo při invaliditě náležející podle občanskoprávních předpisů se upravuje tak, že se průměrný výdělek rozhodný pro výpočet náhrady, popřípadě zvýšený podle dřívějších předpisů, zvyšuje o 9 %. Úprava se však neprovede, vznikl-li nárok na náhradu po 31. prosinci 1997.
Obě výše uvedené formy náhrad za ztrátu na výdělku, upravené podle tohoto nařízení, přísluší od 1. prosince 1998.

JUDr. Pavel Ptáčník



** Opta 99**

V době od 19. do 21.1.1999 se na brněnském výstavišti konal 5. Mezinárodní veletrh oční optiky a oftalomogie. Poprvé v historii tohoto veletrhu se svým informačním stánkem mezi vystavovateli představila i Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých. Prostřednictvím informačních panelů, propagačními materiály, videozáznamy s ukázkami zaměření jednotlivých středisek SONS, i letáky doporučujícími vhodné způsoby pomoci těžce zrakově postiženým po celou dobu veletrhu informovaly návštěvníky pracovnice Tyfloservisu. Bližším zájemcům umožnily vyzkoušet některé pomůcky a předvedly způsob výuky bodového písma a vlastního podpisu.
Novinkou mezi pomůckami pro klienty Tyfloservisu byla i sada dvanáctibarevných filtrových brýlí americké firmy NoIR MEDICAL TECHNOLOGIES. Tyto ochranné plastové brýle podle svého zabarvení eliminují části barevného spektra a lidem s různými zrakovými vadami poskytují podstatně komfortnější vidění. Brýle je možné vyzkoušet ve všech střediscích Tyfloservisu. Jejich hromadný dovoz a distribuce v ČR je zatím ve stadiu jednání.
Individuálně lze brýle objednat a zakoupit u firmy NoIR Med. Tech. V USA, cena se pohybuje po přepočtu kolem 600- 700 Kč. Jako pomůcka pro zrakově postižené jsou filtrové brýle osvobozeny od cla a DPH .
Co nás na veletrhu potěšilo? Zájem očních lékařů i očních optiků o naše informace.
Co nás zaujalo? Kvalitní nabídky pro slabozraké firem Sagitta Brno a Eschenbach, z nabídky firmy Dioptra Trutnov stojanová lupa LS03H s halogenovým osvětlením, se zvětšením 2,25x a v segmentu 4,25 x - s možností volby intenzity halogenového osvětlení a délkou pantografu, lupa LPA 45 příložní asférická s průměrem 45 mm zvětšující 3x, s otvory v tubusu pro manipulaci s pozorovanými předměty a cenou do 200,- Kč.
Z nabídky německé firmy Tasco klasický, starý známý, lehoučký skládací turmon 8 x 20 ve stříbrném provedení (váha 48 gramů) a sportovní monokuláry s gumovým obalem 8 x 21 a 10 x 25, žel zatím bez příspěvku pojišťovny.
Dalšími novinkami ve stáncích jednotlivých výrobců kontaktních i brýlových čoček byla možnost multifokálního provedení, umožňující zrakovou práci na různé vzdálenosti vhodné do kanceláře, k počítači i pro domácí práce a volný čas.
Nabídka osazení sportovních brýlí ( na lyže i plaveckých) čočkami zatím jen v rozmezí -4 +4D. A dále? Nepřeberné množství tvarů materiálů a barev brýlových obrub i čoček různých světových i méně známých firem. Každý návštěvník by si určitě vybral. Významnou roli hraje i skutečnost, kolik si můžeme dovolit do brýlí investovat.
Pokud nás brýle provází každý den, měli bychom dopřát ty nejpohodlnější.

Dagmar Moravcová



** Slepota stálou hrozbou **

Současná definice slepoty Světové zdravotnické organizace charakterizuje jako slepého každého pacienta, který svým lepším okem nespočítá prsty na ruce ze vzdálenosti tři metry nebo je jeho centrální zorné pole menší než 10 stupňů. Ve světě žije 38 milionů slepců. Nejčastější příčinou slepoty je oboustranný šedý zákal. Odhaduje se, že na světě je asi 16 milionů lidí slepých v důsledku šedého zákalu, který zakaluje oční čočku. Glaukom (zelený zákal) vznikající zvýšeným nitroočním tlakem způsobil slepotu asi 5 milionů lidí.
Většina očních chorob se dá úspěšně léčit s relativně nízkými náklady, například operace šedého zákalu u nás stojí asi 9000 korun. Proto je důležité přijít ke svému očnímu lékaři včas. Léčbě a prevenci slepoty se bude věnovat Vzdělávací oftalmologické centrum pro střední a východní Evropu. Jako sídlo byla vybrána Oční klinika ve Vinohradské nemocnici v Praze, která dostala na výstavbu centra grant jeden milion dolarů z fondu SightFirst Programme nadace Lions Clubs International Foundation z amerického Illinois.
"Věříme, že provoz centra pomůže v prevenci závažných očních onemocnění, která v řadě případů vedou ke ztrátě zraku," uvádí přednosta kliniky prof. Pavel Kuchynka. Nyní probíhá příprava výstavby centra. První lékaři by se měli začít školit v roce 2001, při plné aktivitě může být školeno minimálně 80 a maximálně 400 lékařů a zdravotních sester ročně.

Alexandra Šeflová



** Unikátní laser **

První oční operaci unikátním diodovým laserem firmy Rodenstock provedli v polovině února odborníci společnosti Videat v Závodní nemocnici Vítkovice v Ostravě
Od čtvrtka 18. února zde díky tomuto přístroji jsou lékaři schopni kromě krátkozrakosti a myopického astigmatismu operovat i dalekozrakost a stařeckou vetchozrakost.
Podobných laserů existuje ve světě asi dvacet, z toho dva v České republice. "Zákroky si lidé budou muset hradit sami. Nové metody však zaručují jejich stabilitu, vysoký účinek a minimální bolestivost," informoval ředitel firmy Videat Miloš Vontroba. Podle něj je o operace velký zájem.

mach



** Laser pro očaře **

Laser určený na léčbu onemocnění oční sítnice má k dispozici oční oddělení Fakultní nemocnice na Bulovce.
"Novinkou tohoto laseru je, že díky širokospektrému paprsku dokáže ošetřit i struktury pod sítnicí, což je nadějí hlavně pro pacienty trpící makulární degenerací danou věkem," řekla primářka MUDr. Olga Šíblová. Mimo jiné se tímto laserem ošetřuje i zelený zákal se širokým úhlem, akutní choroby sítnice či diabetické poškození sítnice, kdy ošetření zastaví nebo zpomalí vývoj postižení a nástup slepoty.

Alš



** Z Hrabové do nové **

Děti s vadami zraku či řeči z Ostravy mají od 4.března k dispozici novou školu. Zrekonstruovaná budova pro dalších zhruba asi padesát postižených žáků byla otevřena v Hrabové při Soukromé speciální škole pro děti s více vadami a vadami řeči, jejíž hlavní sídlo je v Ostravě- Hrabůvce. "Ještě před dvěma lety tady stály jen trosky," konstatovala ředitelka školy Soňa Vyková, která je pyšná na současnou podobu i vybavení učebních prostor.
Učebny jsou uzpůsobeny menšímu počtu žáků, neboť na handicapované děti musí mít pedagog více času. Po budově se bez problémů mohou pohybovat vozíčkáři. Dyslektiky i zrakově postižené určitě potěší i počítačová a hudební místnost, plná nástrojů z různých koutů Evropy. V podkroví budovy se pro změnu ukrývá tělocvična.

(jap)



** Vážení spolunevidící **

Často se dočítám, jak zdravá veřejnost se k nám chová nevhodně, nekultivovaně a dle vašich názorů někdy až hrubě, když nám chtějí pomoci. Nikdy jsem se však nedočetl, co ten který z nás, mimo pana Sedláře, udělal pro to, aby ti zdraví věděli, jak nás oslovit, jak se mají k nám chovat a jakým způsobem nám mají poskytovat pomoc. Na rekondičních pobytech se vytahujeme, jak rychle a rázně dovedeme odbýt nám nabízenou pomoc, pokud ji nepotřebujeme. Nikdy však nepadne ani zmínka o tom, že bychom poděkovali. Náš náhodný průvodce si něco pomyslí a vícekrát žádnému slepci nepomůže.
Já sám se se slepotou potýkám od svých 24 let. Samozřejmě, že jsem se setkal po převedení přes ulici se žádostí o dvacku nebo cigarety. Přiznám se, že v takovém případě nejsem ani já přívětivý. Také se mi snažili různí náhodní průvodci s dobrým úmyslem pomoci a táhli mne jinam, nežli byl cíl mé cesty. Byl jsem proto nucen rázně, ale slušně poděkovat.
Nikdy pomoc, pokud nejde proti cíli mé cesty, neodmítám. Např. chodník k naší poliklinice je zcela bezpečný, jinam nevede, ale přesto se často do mé paže někdo zavěsí, aniž by se vůbec zeptal, zdali pomoc potřebuji a začne nezávazná konverzace. Proč se také ptát? Vždyť je přece jasné, že ten slepec jde na polikliniku a před vchodem jsou zaparkovaná vozidla. Proč by měl mezi nimi sám kličkovat? A co ta velká prostorná hala? Co ty dlouhé chodby, ve kterých se nevyznají ani někteří vidící. Oni přece neví, že já se vyznám.
Večer při návratu z hospůdky potkávám spoluobčany z našeho sídliště, kterak venčí své psí miláčky. Oni vědí, že já vím a znám, přesto se občas někdo přidá a při pomalé chůzi poklábosíme. Vždyť mi nic neuteče, říkají si. Tato vstřícnost se mi zúročila, když v naší ulici dělali generálku. Strhli chodníky i s vozovkou, ulice byla samá díra, výkop pro kabely a trubky. Nabídnutá pomoc byla více než milá. V tomto terénu jsem byl nucen odložit skládačku, která zavinila mnoho mých pádů do různých výkopů díky mé krátkozrakosti. Dnes ji používám pouze jdu-li někam, kde potřebuji hůl odložit a není kam. Co nosím dlouhou pevnou hůl, jsem nikam nespadl a mám podstatně méně konfliktů se svým okolím.
Špičku své pevné dlouhé hole jsem opatřil kouskem umělohmotné hadice, jejíž vnitřní průměr je týž, jako vnější průměr kovové špičky. Potřebuji-li, aby hůl mlčela, stáhnu hadici přes špičku hole a je ticho. Naopak, chci-li, aby hůl mluvila, vysunu kovovou špičku z hadice a o rámus je postaráno. Klepání a ťukání hole upoutá rázem pozornost kolemjdoucích. Hůl však podejde pod autem či lešením a jistě každý ví, kdo chodí sám, jak chutná, když člověk vroucně políbí korbu auta nebo se snaží překousnout lešenářskou trubku. Zde mohou pomoci pouze kolemjdoucí, pokud jsme je svým dřívějším vulgárním jednáním neodradili. Od jedné takové srážky mne zachránil výkřik "vole, stůj!" a přes ulici ke mně doběhl nějaký puberťák a obešel se mnou překážku. Pak se mi za toho vola omluvil a oba jsme se srdečně zasmáli. Nač se zlobit? On neměl čas přemýšlet, jak mne zastavit, promluvil tedy tak, jak je zvykem mládeže. Totéž přece platí i jindy. Chci nastoupit do vlaku a holí zašátrám mezi vagony, chci nastoupit do autobusu, přičem se přiblížím k zablácené popelnici, kandelábru nebo boku autobusu. Není přece čas na hodinu společenského chování. Proč se mám ušpinit?
Zapomínáme, že i vidoucí mají své problémy, nemoci, že se občas špatně vyspí. Člověk, který je zvyklý manuálně pracovat, nás samozřejmě uchopí pevně a zatáhne silou, na jakou je zvyklý. Jiný neví, proč mluvit, když udělal něco dobrého. Mám ostatně dojem, že stěžujicí si pisatelé článků se cítí vždy a všude ukřivděni. Nečekáme snad, že ten, kdo nám chce pomoci se ukloní a poníženě dovolí, zda nás nebude obtěžovat svojí pomocí.
Manželka, která byla něco vyřizovat v Praze, uviděla nevidomého, kterak se blíží ke křižovatce. Zavěsila se tedy do něho, pravíc: "Mohu vám nějak pomoci? Manžel také nevidí." Odpověď zněla: "Tak se starej o něj a mne si nevšímej." K hrubému tónu se přidalo trhnutí ramenem a odstrčení loktem.
Osud tomu chtěl, že jsem byl hospitalizován v mosteckém špitále, kde jsem se sešel po 40 letech s kamarádem z duchcovského učiliště. Slovo dalo slovo a Jarda slíbil, že mne provede tím, co si pamatuji z města Mostu. Ujednáno, uděláno. Když mne večer Jarda usazoval do vlaku, ozval se z protějšího sedadla hlas: "To jsem zvědav, zdali dostaneš vynadáno tak jako já, když jsem chtěl slepé ženě pomoci." Nežli jsme dojeli do Loun, vysvětlil jsem dotyčnému, že nevidomé ženy mají s nabízenou pomocí od mužů špatné zkušenosti. Spolucestující vše pochopil, ale trval na svém. Jeho nabídku mohla nevidomá odmítnout slušnou formou a měl pravdu. Já musel bohužel přiznat, že i mezi námi žijí slepci nevychovanci, kteří svým jednáním si zřejmě dokazují svoji rovnocennost. Výtek tímto směrem jsem ve svém životě slyšel bohužel více.
V posledním časopise Zora paní inženýrka takové jednání sice odsuzovala, ale současně omlouvala s tím, že také platíme daně a že jsme také jenom lidi. Nejsem inženýr a možná proto jsem nepochopil souvislost mezi placením daní a mezilidskými vztahy. Omluva, že jsme také jenom lidé, neplatí. Prodavačky, průvodčí ve vlaku, řidiči autobusů, přece také platí daně a jsou to také jenom lidé. Je pravda, že občas nám požadovanou pomoc odmítnou, ale s hrubiánstvím jsem se za 33 let své slepoty nesešel.
Často také čtu o našem podpisovém právu. Uvědomme si, že pokud bude náš podpis právoplatný na něčem, co si nemůžeme přečíst, budeme velice zranitelní. Muselo-li to být, musí na dokumentu být poznámka, že jsem nevidomý a že dokument mi byl přečten v přítomnosti mé manželky, přítele nebo důvěrníka a jím byl také podepsán. Vždy a vše jsem vyřídil bez svého podpisu s odkazem, bylo-li to nutné, na mnou nepodepsanou občanku.
Naše rovnocennost nespočívá v tom, že náš podpis bude platný na čemkoli, co mi kdykoli kdokoli dá podepsat, aniž bych si to mohl přečíst. Výjimku tvoří ti z nás, kteří vlastní čtecí stroj. Rovnocennost získáme pouze svým vystupováním, chováním, prací, prostě tím, že něco dokážeme.
Také si stěžujeme na tykání. Je to pravda. Zvláště ve vztahu k ženám je to krajně nevhodné. Co se týče mužů, je tykání velmi rozšířené. Téměř vždy tykají starší muži mladším, tak proč nám, mužům, by měli vykat. Já osobně jsem řešil problém tím, že jsem tykal každému, kdo tykal mně. Dnes již tykám všem mužům, mladým i starým, vždyť mi bude za pár let šedesát.
Svoji úvahu končím slovy: Nelitujme se, neciťme se vždy a všude ukřivděni a malé věci řešme rukou mávnutím a úsměvem. Mouchu na nose také nezabíjíme násadou od krumpáče.

Luboš Hocký



** Z nabídky rekondičních pobytů **

Okresní odbočka SONS Pardubice pořádá ve dnech 6.-12. června v Horním Jelení u Holic rekondiční pobyt se zaměřením na prostorovou orientaci, sebeobsluhu a ruční práce.
Bližší informace vám ochotně podá Josef Hromádko na telefonu 040/97268 po 19.hodině, nebo pište na adresu SONS, 17. listopadu 258, 530 02 Pardubice.



** Rekondice pod stanem **

Už po devětatřicáté připravují členové Klubu českých turistů Teplice v Čechách letní stanovou základnu. Tentokrát bude v Dolánkách v Českém ráji na Dlaskově statku. Již po páté se díky dobré spolupráci a pochopení mohou prvého turnusu zúčastnit zrakově postižení turisté, členové SONS za stejných podmínek jako kmenoví členové KČT.

Základní informace Umístění: U obce Dolánky na řece Jizeře pod Hrubým Rohozcem. Termín: Od 7. do 21. července. Ubytování: Dvoulůžkové stany s podlahou, lůžka vybavena spacími pytli s vložkou a dvěma přikrývkami. Několik stanů je čtyřlůžkových. Stravování: Třikrát denně domácí strava z táborové kuchyně
( turistické nádobí a příbory s sebou ).
Na programu jsou turistické výlety do Českého ráje. Koupaliště je v místě. Povinností účastníků je dodržování táborového řádu a jedna celodenní služba v táboře. Účast na výletech je dobrovolná.
Cena za pobyt zahrnuje ubytování, stravování, pojištění proti úrazu a poplatek za táboření. Dospělí a mládež od 14 let platí 1900 Kč člen, 2100 Kč nečlen. Děti do 13 let 1300 Kč člen, 1500 Kč nečlen. Děti do 6 let 1100 Kč. Poplatek za týdenní pobyt je poloviční, s manipulační přirážkou 100 Kč. Při podání přihlášky se platí záloha 600 Kč na osobu, doplatek je možné uhradit do 14.června 1999, nebo ihned při nástupu na základně.
Účast se nezapočítává do dotovaných rekondic pořádaných SONS. V případě zájmu vám bude zaslaná přihláška. Kontaktní adresy: Růžena Slavíková, Přítkovská 1611/10, 415 02 Teplice 2 Jaromír Kavka, Pražská 876, Vrchlabí 543 01



** Pravdy a omyly o náročných kompenzačních pomůckách **

Dovolte mi, vážení čtenáři, podělit se o několik aspektů z problematiky náročných kompenzačních pomůcek. Již tři a půl roku platí novelizace vyhlášky MPSV č. 182/91 Sb. označovaná jako vyhláška č. 206/95 o kompenzačních pomůckách pro těžce zdravotně postižené. Příloha č. 4 této vyhlášky charakterizuje 20 kategorií pomůcek pro těžce zrakově postižené. Její podoba je dílem a výsledkem dobré spolupráce pracovníků naší organizace a úředníků MPSV. Novelizace této vyhlášky však nespadla jen tak shůry, je výsledkem několikaletého předešlého vývoje těchto pomůcek, za kterým je nutné vidět především nadšence z řad zrakově postižených, ať už tento nadšenec seděl doma, pracoval v naší organizaci nebo přímo ve firmě pomůcku vyvíjející. Pomůcky, které si díky této vyhlášce pořizujete, rozšiřují vaše možnosti působení ať už možností studia na běžných školách a v oborech donedávna zrakově postiženým naprosto zapovězených nebo jako významná pomůcka při zaměstnání, která dříve byla nemyslitelná pro zrakově postižené. Svůj význam tyto pomůcky nacházejí i při vyplnění vašeho volného času a při vaší práci v zájmové činnosti.
Kompenzační pomůcky se staly v životě nevidomých a slabozrakých pevnou součástí jejich života. Samotný technický vývoj v této oblasti by však nestačil, kdyby zde nebyla celá řada nadšenců, kteří tyto pomůcky mnohdy z nadšení a bez nároku na finanční odměnu testují a zkoušejí, podávají návrhy na jejich vylepšení, a to mnohdy zcela nezištně. Bylo a je nutné stále "tlačit" výrobce a prodejce ke zdokonalování těchto pomůcek, k tomu, aby pomůcky stále lépe sloužily svému účelu. Se stoupající technickou i cenovou náročností některých pomůcek stoupá nejen komfort, který tyto pomůcky nabízejí, ale i náročnost jejich obsluhy.
Především pomůcky, jejichž základem je osobní počítač, jsou toho pádným příkladem. Pomůcka kompenzuje určitou nedostatečnost, kterou těžké zrakové postižení způsobuje. Ale nikdy tato kompenzace nebude stoprocentní. Každá z nich má a bude mít své výhody a nevýhody. Počítačové pomůcky především zmírňují informační deficit, jako jeden z nejtěžších důsledků těžkého zrakového handicapu. Zejména čtecí funkce počítače, ač v mnoha směrech nedokonalá, se stala základem pomůcek, které tištěnou předlohu slabozrakému uživateli zvětší a barevně přizpůsobí nebo nevidomému uživateli po zpracování rozpoznávacím programem Recognita následně hlasovým výstupem přečte.
Zdaleka to není jediná funkce těchto počítačových pomůcek (čtecí zařízení pro nevidomé s hlasovým výstupem, digitální zvětšovací lupa pro slabozraké). V těchto pomůckách lze především pracovat s digitální podobou textu tak, jak v historii nevidomých nemá obdoby. S klasickým kancelářským strojem nebo se slepeckým psacím strojem musel těžce zrakově postižený zapisovat již finální myšlenku nebo větu, protože opravovat již napsaný text (vpisováním, mazáním znaků) prostě nebylo možné. Textové editory (programy na zápis a úpravu textů), zpřístupněné hlasovým výstupem pro nevidomé nebo zvětšovacím softwarem pro slabozraké, umožňují zcela plnohodnotnou práci s textem podobně jako běžnému vidícímu uživateli. Že to trvá dlouho, že se zrakově postižený musí naučit mnohem lépe znát tento program než uživatel vidící, aby délku zpracování přece jen zkrátil, je tvrdá skutečnost, která však nevylučuje plnohodnotné využívání. Výsledkem takového snažení zrakově postiženého je jeho samostatnost a nezávislost při vyřizování korespondence, zápisu učebního textu a jeho následné použití pro výuku nebo jakékoliv jiné pořizování a následné čtení poznámek a jiných textů.
Výbava počítače, který lze nazývat digitálním čtecím zařízením nebo digitální zvětšovací lupou, je přesně dána požadavky na funkci konkrétní pomůcky. Jedná se o přesně definovanou hardwarovou a především softwarovou sestavu. Častým omylem některých zájemců je tvrzení, že tyto pomůcky jsou předražené. Není to pravda. Cenu této pomůcky tvoří nejen základ v podobě počítače, ale i řada technické výbavy, kterou si běžný vidící uživatel prostě pořizovat nemusí (skener, zvuková karta, větší monitor atd.). Samotný počítač je vybírán z lepšího nadprůměru, který se na trhu nabízí. Důvodem je rychlé "stárnutí" počítačů a dlouhá pětiletá doba na to, než si klient může pořídit pomůcku novou. Především pak významnou část ceny tvoří programové vybavení pomůcky. Programy neboli software se stávají dnes daleko dražším "zbožím" než samotná technika, pochopitelně tehdy, když si tento software uživatel legálně pořídí, tedy koupí. Samotná filozofie takto stavěných pomůcek je podřízena tvrdému požadavku trhu a možnosti uplatnit se na trhu práce.
Myšlenka free softwaru (tj. software zdarma neboli volně k užívání) je sice velmi ušlechtilá, nicméně v konečném důsledku do této kategorie programů lze řadit jen programy, které někdo tvoří ze záliby, z nadšení a je ochoten tyto programy i zdarma nabízet. Tvorba speciálních programů pro potřeby minoritní skupiny uživatelů je obvykle velmi náročná a vzhledem k počtu odběratelů i náročná cenově. Pokud se některý programátor touto činností pracovně zabývá, čili živí se tím, je jasné, že má nárok také na odměnu za svou práci. Na tomto principu je naše společnost založena. Všechno prostě něco stojí. I naučit se využívat takovou pomůcku stojí určité úsilí, námahu a dokonce i peníze. V dnešní době při stále se zhoršující dotační politice nelze již tyto služby nabízet zcela zdarma.
Možnost získání příspěvku na tyto pomůcky však neznamená automaticky právní nárok na tento příspěvek, ale jen morální nárok. Jednou z nejvýznamnějších podmínek přiznání příspěvku na náročnou kompenzační pomůcku je její potřebnost. Někteří klienti velmi těžko tuto potřebnost prokazují, zejména když vážný důvod pro to, aby pomůcku vlastnili a používali ji, nemají. Často také nevhodnost dříve zvolené pomůcky může způsobit nemožnost pořídit si vhodnější pomůcku v době, kdy si to klient přeje. V dnešní době, kdy od získání prvních pomůcek tohoto typu některým klientům uplynulo více než 5 let, zjišťujeme, že někteří klienti ani po této době nezvládají základní postup práce s počítačem. Při žádosti o novou pomůcku se však již setkají s jinými požadavky a podmínkami, které musí splnit pro získání kladného vyjádření o vhodnosti takové pomůcky.
Naši pracovníci Centra tyflotechnických pomůcek a služeb SONS, kteří jsou oprávněni vydávat jménem Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých doporučení o vhodnosti pomůcky, jsou někdy vystavováni neoprávněné kritice ze strany klienta, pokud jim náš pracovník musí sdělit, že pomůcku obdržet nemůže a to z důvodu nesplnění některé z mnoha podmínek pro přiznání příspěvku. Jedná se o velmi citlivou záležitost, která do vztahů klientů na straně jedné a zaměstnanců odborných služeb SONS, kteří poskytují určité služby klientům, na straně druhé vnáší zbytečné rozpory a nedůvěru. Zatímco náš pracovník pro své rozhodnutí musí mít objektivní důvody, které obstojí při případné stížnosti nebo projednávání odvolání, klient se často opírá o egoistické a emotivní postoje. Osobní pocit křivdy v tomto směru potom hraje hlavní roli.
Z cizího krev neteče, vždyť to nedáváte ze svého. To jsou nejčastější argumenty nepochopení pro postoj našeho pracovníka. Takový klient pak již neví, že "balík" peněz pro tyto pomůcky je konečný, že ve čtvrtém čtvrtletí roku, kdy přicházejí po zahájení školního roku ti nejpotřebnější - žáci a studenti, pak nejsou peníze. Není tedy pravda, že z cizího krev neteče nebo že to nedáváme ze svého. Dáváme to ze společného a naši pracovníci se snaží uspokojit potřeby všech tak, aby těch uspokojených a dobře uspokojených bylo co nejvíce. Přitom "dobře uspokojený klient" ještě nemusí znamenat, že klient odchází s doporučením na pomůcku, kterou původně očekával, ale třeba s doporučením na jinou pomůcku nebo s odkladem a dohodou dalšího postupu.
Z pohledu jediné návštěvy u nás nemůže nikdo objektivně vidět a znát všechny aspekty naší práce. Buďte mezi sebou a především k obdobně postiženým žadatelům, kteří třeba zdaleka nejsou tak vybaveni jako vy a možná to potřebují více, ohleduplní a tolerantní. Třeba právě kvůli vašim neskromným požadavkům se potřebnější stane neuspokojeným.

RNDr. Hana Bubeníčková



** Pomůcky v Krakovské **

"Dobrý den, jaké tu máte pomůcky, které nám můžete nabídnout?" slýchá paní Luisa Garajová, vedoucí prodejny tyflopomůcek Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, sídlící v mezaninu budovy Knihovny a tiskárny pro nevidomé v Krakovské ulici 21 v Praze.
A paní Garajová vypočítává: "Máme tu základní sortiment pomůcek: pro samostatnou chůzi, pro psaní bodového písma, pro sebeobsluhu v domácnosti i pro chvíle volného času."
Jaké máte hole?
"Zákazník si může vybrat z několika typů bílých holí potřebné délky, od různých výrobců, od pevných po skládací či se zabudovanou vysílačkou. Vysílačky VPN 03 na zjišťování čísla tramvají a autobusů, vstupu do metra apod. jsou k dostání samostatně."
A jaké hodinky?
Máme celý sortiment náramkových hodinek, mluvících ale anglicky, německy a polsky, hmatových hodinek náramkových i kapesních, hmatových budíků i mluvících anglicky a německy. Česky mluvící hodinky zatím nemáme."
Co máte pro psaní?
"Pro psaní bodového písma prodáváme spolehlivé slovenské Pichtovy stroje značky Tatrapoint."
A pro děti?
"Děti si u nás mohou vybrat kreslicí a rýsovací potřeby, různé pomůcky pro výuku běžného i bodového písma, reliéfní kostky s šestibodím, reliéfní barvy na textil, ozvučené míče. Máme i rolničky pro psy."
Jaké další pomůcky nabízíte pro praktický život?
"Máme na skladě indikátor světla a hladiny, slepecké skládací metry dřevěné, krejčovské metry, různé typy jehel na šití, navlékač nití, dámské a pánské peněženky s rozlišením různých bankovek a mincí, zásobník na jednotlivé druhy mincí, časový dávkovač léků a šikovnou pomůcku na půlení tablet. Z umělé hmoty jsou pouzdra na poštovní přepravu kazet, opatřená suchým zipem, razítko na zásilky "Slepecký tisk", schránky na kazety a cédéčka, reliéfní pohlednice - teď velikonoční.
Pro domácnost jsou určeny kuchyňské i osobní mluvící váhy, držák cibule při krájení, oddělovač žloutků, minutník, pro slabozraké máme hrnečky a keramiku z poloviny tmavou a z druhé poloviny světlou, i dárkovou keramiku..."
A pro volný čas?
"Různé společenské hry - šachy, domino, karty - zkrátka běžný základní sortiment pomůcek."
Co když někdo nemá u sebe dost peněz - zasíláte vybrané pomůcky na dobírku?
"Ne, na dobírku nezasíláme, máme přímý prodej. Jsme pobočka olomoucké prodejny tyflopomůcek, kde zákazníkům objednané zboží na dobírku zasílají."
A když požadovanou pomůcku už nemáte?
"Pokud žádané zboží nemáme a vyrábí se, není problém jej v Olomouci objednat, ať už se na nás zákazník obrátí osobně nebo dopisem. Problém je spíše v tom, že stále více pomůcek se přestává vyrábět. Jde většinou o kusovou výrobu, která není rentabilní, například krejčovský metr nebo minutník. Ačkoli na druhé straně by při výrobě jednoduchých pomůcek tak zase někteří lidé získali práci."
Vydáváte pomůcky na poukaz?
"Na poukaz, a většina zákazníků nakupuje v hotovosti; po předložení dokladu o zaplacení na místně příslušném sociálním odboru je jim peněžní částka nebo její část uhrazena podle seznamu příspěvků těžce zrakově postiženým poskytovaných."
Zákazníků máte dostatek?
"Docela dost, někdy se jich před pultem nahromadí najednou pět, šest i více, to když někdo vybírá pomůcku déle, zkouší ji a poměřuje. Ale naši zákazníci jsou trpěliví, se zájmem sledují, co kupují ti před nimi, aby třeba měli inspiraci nebo se dověděli o něčem novém."
Během našeho krátkého rozhovoru se v prodejně vystřídali čtyři kupující. Nejdříve si opravdu elegantní slečna vybírala na poukaz svoji úplně první bílou hůl, zkoušela, poměřovala, vždyť musí chvíli vydržet. Vybrala si Svárovského skládací hůl. Mladý muž si přišel pro vysílačku, to byl rychlý nákup "z ručky do ručky". Otec se synem se přišli porozhlédnout, co by se jim mohlo hodit z nabízeného sortimentu. Chtěli vidět "něco praktického", např.skládací hůl "do sebe". Paní Garajová jim nejprve předvedla troje mluvící hodinky a poctivě vyjmenovala nabídku praktických věcí až po kuchyňské váhy, hry a peněženky. S politováním jim oznámila, že druh jimi požadované hole se už nevyrábí. Zákazníci litovali, že hůl, o kterou měli zájem není, že té nové, když se složí, je veliký balík (!), hodinky by se mohly poškodit manžetou košile či bundy a naopak, a nakonec zkonstatovali, že se vlastně dosud bez speciálních pomůcek obešli a snad ještě obejdou. Poděkovali a odešli.
Pak vstoupily dvě paní, a to už jsem raději nechtěla překážet a zdržovat. Jenom doufám, že nepožadovaly příslovečné hodinky s vodotryskem, ty paní vedoucí opravdu neměla, ale jak je ochotná, určitě by jim je objednala, kdyby bylo kde. Ale možná, že by stačilo, kdyby měla kde objednat česky mluvící hodinky. Zájemců by jistě bylo dost.
Až půjdete v Praze pro cokoli do Krakovské, zastavte se v mezipatře v prodejně tyflopomůcek, paní vedoucí Garajová vám určitě pomůže něco potřebného vybrat. V úterý a ve středu přijďte od 10 do 12,30 a pak od 13 do 15 hodin, ve čtvrtek můžete nakupovat dlouho - od 12 do 18 hodin a v pátek zase dříve - od 9 do 14 hodin.

Prodejnu tyflopomůcek navštívila Dana Kudlová



** Jehly pro nevidomé **

Ohromným překvapením na japonském trhu se staly šicí jehly pro nevidomé.
Jejich hlavní zvláštností je, že "vidět nit" je v nich možno na omak, přičemž se nit nenavléká ze strany jako u obyčejných jehel, nýbrž nit "proskočí" do ouška rozdvojeným vrchem a zpátky už nevyklouzne. Jehly jsou vyrobeny ze speciální kalené oceli. Nelámou se a jsou ohebné. Kromě toho mají dvě ouška za sebou. S takovými jehlami je možno šít najednou dvěma nitěmi a stehy jsou potom mnohem pevnější.



** Mimořádný úspěch **

Když v Praze skončila výstava dřevěných loutek Karla Kerlického, vypůjčili jsme si je také do Kyjova. Asi tak jednou za rok se snažíme uspořádat nějakou výstavu, na jejíž exponáty si mohou nevidomí sáhnout a která může oslovit také zdravou veřejnost, zejména mládež. S loutkami se nám to dokonale podařilo.
Výstava se konala v prostorách slepeckého oddělení kyjovské Městské knihovny od 1. do 12. února 1999 a měla mimořádný úspěch. Kromě našich členů, klientů SIA a dalších uměnímilovných občanů ji navštívily děti z mateřských škol, žáci základních škol, odborných učilišť, zdravotní školy, klub čtenářů Městské knihovny a početná skupina z místního domova důchodců. Celkem to bylo skoro 800 návštěvníků. Velkou zásluhu na tom má vedoucí Městské knihovny J.Klementová, která osobně pozvala kyjovské školy a kulturní instituce.
Předmětem zájmu návštěvníků byly nejen působivé loutky, ale také výklad o praktickém životě nevidomých a slabozrakých. Vždy jsme předvedli bílé hole, literaturu v Braillově písmu, pichťák, euréku, televizní lupu a slepecký stolní tenis. Školáci zkoušeli psát a číst bodové písmo, hráli s nadšením pinkec poslepu a jásali při dosaženi branky. Vždy komplexní odborný výklad poskytovali naši členové I. Kratochvílová. J. Soldánová. R. Svobodová, J.Masopust, L. a A. Neduchalovi, P. Nedvěd a pisatel těchto řádků. Jsme rádi, že jsme mohli tolik našich spoluobčanů obohatit o zajímavý kulturní zážitek a přiblížit jim poslání a práci slepecké knihovny, Střediska integračních aktivit a místní organizace SONS.

Josef Horák



** Bocelli zpíval v Praze **

Světoznámý nevidomý italský tenorista Andrea Bocelli převzal 6.března t.r. v Praze z rukou zpěvačky Heleny Vondráčkové šestinásobnou platinovou desku za mimořádně úspěšný prodej 182 000 zvukových nosičů alba ROMANZA na českém trhu.
Kromě toho se v Česku prodalo více než 60 000 desek s názvem VIAGIO ITALIANO a na 18 000 cédéček se slavnými operními áriemi s názvem ARIA. Tento úspěch Bocelli vysvětluje vysokou citlivostí českého národa, který je právě v "zajímavém údobí své existence", a tedy i otevřený umění.
Popový i operní nevidomý zpěvák, který byl v českých zemích vůbec poprvé, byl tentýž den v přímém přenosu televize Nova hostem slavnostního večera ve Veletržním paláci při předávání výročních cen Akademie populární hudby. Zazpíval píseň Canto Della Terra z nového CD s názvem SEN (Sogno).
Na otázku, co by popřál těm, kteří obdrží cenu Akademie, Bocelli pohotově odpověděl: "Vzhledem k tomu, že píseň je nositelka velkých emocí, tak přeji všem, aby se stali nositeli velkých emocí do srdcí všech lidí."
Ze zahraničních hostů vedle Bocelliho vystoupila skupina R.E.M. a americká zpěvačka a herečka arménského původu Cher.

r.



** Hudební "nobelovka" **

Mezinárodní Polární cenu za hudbu, která je považována za Nobelovu cenu v této disciplíně, získal pro rok 1999 legendární nevidomý černošský zpěvák Stevie Wonder.
V kategorii "vážné hudby" byl oceněn francouzský hudebník Jannis Xenakis. Polární cenu dotovanou jedním milionem švédských korun založil v roce 1989 bývalý manažer švédské populární skupiny ABBA, nedávno zesnulý Stikkan Anderson. Polární cena se každoročně uděluje jednomu umělci z oblasti "vážné hudby" a jednomu hudebníkovi z oblasti populární hudby.
Stevie Wonder je favoritem švédského krále. Nedávno se nečekaně zúčastnil i oslavy králových padesátin. Do stockholmské haly Globen tehdy dorazil až z Los Angeles a dojatému oslavenci popřál slovy jedné ze svých písni: "I'am just here to say I love you" Král, který se s Wonderem nikdy předtím nesetkal, byl viditelně pohnut.



** Nabídka z diakonie **

Středisko diakonie pro zrakově postižné Českobratrské církve evangelické, Klimentská 18, 110 15 Praha 1, tel: 02/ 231 63 06, nabízí půjčování časopisů a knižních titulů na disketách pro Eureky nebo PC. Na požádání zašleme seznamy na disketách ( nutno poslat vlastní disketu), v bodovém písmu nebo v černotisku.

Současně nabízíme k zakoupení či zapůjčení některé svazky Bible v ekumenickém překladu v bodovém písmu. Jde o tyto tituly: 1.kniha Mojžíšova, Žalmy, Markovo, Lukášovo a Janovo evangelium, Skutky apoštolů a epištoly Římanům a Korintským. Zcela novým titulem je 2. kniha Mojžíšova.



** Dovolená 1999 **

Španělsko - ROSES - hotel Ciudadela
Město Roses se nachází na pobřeží Costa Brava, nedaleko od francouzských hranic. Je zde možnost jak sportovního tak i kulturního vyžití (návštěva pevnosti, hradu, muzea Salvátora Dalího, vodní sporty, atd.).
Hotel Ciudadela je rodinného typu a nachází se v centru města, 100 m od pláže s jemným pískem. Jsou zde 2, 3, a 4lůžkové pokoje s televizí, telefonem, sociálním zařízením a balkonem.
Stravování je formou plné penze, snídaně - švédské stoly, obědy a večeře jsou servírované, včetně nápojů.
Doprava je zajištěna luxusním autobusem, který pojede po trase: Chomutov - Ostrov - K.Vary - Praha - Plzeň - Rozvadov - Německo - Francie - Španělsko.

Základní pojištění v hodnotě 1.000 000,-Kč je v ceně pobytu.

Cena pro dospělou osobu je 9.850,-Kč a pro děti od 2 do 12 let je 7.850,-Kč.

Termín: 30.8. - 13.9.1999

TUNISKO - HAMMAMET - hotel BOUSTEN
Hammamet je světoznámé lázeňské městečko, vzdálené 70 km jihovýchodně od Tunisu, ležící v půlkruhu kolem stejnojmenného zálivu a je nazýváno "městem jasmínů".
V Tunisku se domluvíte německy, anglicky, španělsky i italsky.
Hotel Bousten se nachází v prostředí plném zeleně, leží přímo na vlastní písčité pláži. Je zde obchod se suvenýry, restaurace, pizzerie, maurská kavárna, diskotéka, velký i dětský bazén atd.
Pokoje jsou 2 - 4lůžkové s koupelnou nebo sprchovým koutem, WC, balkonem nebo terasou.
Stravování je formou polopenze, snídaně rozšířená kontinentální, večeře - předkrmy a saláty formou švédského stolu, hlavní jídlo je servírované s možností výběru z několika druhů plus nápoj k večeři.
Doprava je zajištěna letecky tam i zpět, odlet z Prahy - Ruzyně v časných ranních hodinách. V ceně je základní zdravotní pojištění, které zahrnuje léčebné výlohy v případě úrazu a jednorázové ošetření lékařem, převoz do republiky.

Cena: 12.500,-Kč

Termín: 25.9. - 4.10.1999
Budete-li se chtít dovolené zúčastnit, napište nebo zavolejte na Okresní odbočku SONS ČR, Vítězná 52, 360 09 Karlovy Vary, telefon/fax: (017) 322 43 24, mobil: 0603 265 875, kde obdržíte pozvánku s přihláškou a podrobné informace.



** První sportovní karlovarské setkání nevidomých a slabozrakých v roce 1999 **

I když "paní Zima", letos obzvlášť tvrdošíjná, zdaleka ještě svoji nadvládu nevzdává, někde v ovzduší je cítit záchvěv jara a rtuť teploměru pomalu šplhá nad nulu. Máme ještě v živé paměti nedávné nostalgické loučení se starým rokem 1998 - a už je tu poslední únorový den roku nového - a znovu příležitost k tradičnímu zápolení nevidomých a slabozrakých občanů v kuželkách a simulované střelbě.
V 10.00 dopoledne důvěrně známá hospůdka na kuželně v Karlových Varech již zase "praská ve švech" a opozdilec bude jen ztěží hledat místečko s dobrým výhledem na startovní dráhy. Schází se tu na 45 účastníků z celé oblasti, zastoupeny jsou regiony Sokolov, Cheb, Chomutov a Karlovy Vary. Něco pro zahřátí přijde na začátek vhod. Je přece důvod přivítat přátele, některé poprvé v novém roce, a popřát si, aby byl co nejlepší. Vždy ochotný personál se má co točit, aby všechny dnešní hosty obsloužil. Na sdělování dojmů bude ještě během dne dost času, nyní je potřeba napřít už pozornost na soutěžní dvojice, které se začínají řadit k drahám a soustředí se, aby v boji 2x25 hodů shodily "bílých panáčků na niti" co nejvíce. Dnes mají poslední příležitost vyzkoušet si svou šikovnost před turnajem kuželkářů, načasovaným na 15.dubna t.r.
Přihlížející fanoušci vzrušeně a se zatajovaným dechem pozorují přes skleněnou zástěnu střídající se úspěchy jednotlivců na světelné tabuli - a ti lépe vidící ihned výsledky hlasitě komentují. Soutěží se ve dvojicích na čtyřdráze. Světelná signalizace produkuje nejrozmanitější geometrické obrazce. Body, úsečky, trojúhelníky, čtverce, kruhy i obdélníky se střídají podle zásahů - a všechny ty útvary představují body, které v konečném součtu tvoří žebříček úspěšnosti závodníka. Největší radostí soutěžících je vždy zvuková odměna zvonku, to když se povede, že borec porazí všech devět kuželek na jediný hod. I takoví tu dnes byli a právem mohli pomýšlet na nejpřednější příčky výsledkové tabulky.
Soutěžilo se do oběda. Po chutně připravené krmi si vzal slovo Pavel Rogaczewski. Jen povstal a oslovil přítomné, rozhostilo se takové ticho, že byl sám v rozpacích, zda neslyší "trávu růst". Jakmile se ujistil, že jde o pouhý respekt, chovaný k jeho osobě, zjevně pookřál, nechal vyhlásit výsledky utkání - a pak už způsobem jemu vlastním - chrlil informace a organizační pokyny jak sopka žhavou lávu.
Dopoledne uběhlo jako voda. Povídalo se, vtipkovalo, jedlo a pilo až do 13.30 hodin, kdy jsme se přesunuli do Svahové k střeleckým disciplínám. Někteří noví návštěvníci viděli naše sporty poprvé. I oni si mohli vyzkoušet pevnou ruku a umění trefit se za zvuku něžných tónů do desítky.
Zápolení i zábava pokračovaly do pozdního odpoledne a nikomu se nechtělo odcházet. Pocit uspokojení z radostně prožité neděle nám teď musí vydržet do dubna, kdy už půjde vskutku do tuhého, a jsme skutečně zvědaví, kdo si tentokrát odnese vavříny vítězství.
Nuže, milí "sporťáci", fanoušci a přátelé, ať vám náboj nové energie z dnešního setkání vydrží a za 6 týdnů na stejném místě a za zvuku fanfár na shledanou!

D. Russová



** Na návštěvě ve Vlaštovičkách **

O Charitativním domově pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách u Opavy jistě mnozí z našich nevidomých a slabozrakých slyšeli. Bývalý klášterní útulek pro děti - Dům svatého Cyrila a Metoděje - byl v restitucích po roce 1989 vrácen původnímu majiteli - České kongregaci sester dominikánek. Tato církevní instituce darovala objekt ve značně zdevastovaném stavu Oblastní charitě Opava, která jej spravuje dodnes. Budova byla v minulých letech rekonstruována a byl v ní zřízen domov pro osoby s vadou zraku. Charitativní domov pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách se stal hlavní náplní programu turistické vycházky, kterou v sobotu 13.března 1999 zahájil odbor zrakově postižených Klubu českých turistů Ostrava, turistický rok.
Nevelká obec Vlaštovičky leží asi 9 km západně od slezské metropole. Po předchozí domluvě s vedením domova a souhlasu k exkurzi objektu se členové výše uvedeného oddílu vydali na pochod spojený s návštěvou domova. Jeho budova je dominantou obce. Rozsáhlá rekonstrukce změnila objekt k nepoznání, je opatřen bezbariérovým přístupem i bezbariérovými vnitřními prostory.
Po příchodu do Vlaštoviček se nás ujal pracovník opavské charity pan Rozsypal a provedl nás ochotně celým objektem. Keramické výtvory galerie "Vlaštovka" zdobí chodbu přízemí a jsou dílem zdejších klientů. Na chodbách přízemí a prvního patra nechybí ani madla s Braillovým písmem. Obyvatelé domova mají kromě útulných pokojů k dispozici kuchyň s jídelnou, společenskou místnost, rehabilitační místnost, keramickou dílnu, kapli, počítačové středisko a společná sociální zařízení.
Charita ovšem neposkytuje zrakově postiženým pouze ubytování, ale také služby v oblasti sebeobsluhy, prostorové orientace. K tomuto účelu slouží prostorný park. Při naší návštěvě jsme měli možnost popovídat si i s některými zdejšími obyvateli. Jednomyslně vyjadřovali svou spokojenost s bydlením, poskytovanými službami i možností pracovního uplatnění. Produkty zdejší keramické dílny jsou určeny k výstavám, ale i k prodeji. Zájem o umístění v domově je ze strany nevidomých a zrakově postižených obrovský, ale kapacita je pouhých 22 pokojů. Příjemná atmosféra, optimismus obyvatel a ochota pečovatele nás dobře naladily pro druhou část turistické vycházky.
Ta vedla z Vlaštoviček přes vesničky Milostovice a Zlatníky s malebnými zvoničkami do Opavy. Naše akce s názvem "Předjarní přírodou" předznamenala příchod vytouženého a dlouho očekávaného jara, které již bylo cítit ve vzduchu. Návštěva Charitativního domova pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách nás nevidomé a slabozraké z odboru ZP KČT Ostrava obohatila o poznání, že jsou místa v naší republice, kde je o naše "příbuzné" z velké rodiny zrakově postižených dobře postaráno a že v našich řadách jsou i navzdory všeobecné skepsi a pesimismu (nutno dodat, že často oprávněným) lidé skromní, spokojení a optimističtí.
A to přece nestojí pouze za vizitu, ale i za zamyšlení!

Milan Linhart



** Tentokrát přišli! **

Zvýšená propagace a možná i trochu tradice přilákala do střelnice v klubovně TJ Zory Praha v sobotu 3. března zájemce a možná i trochu zvědavce o simulovanou zvukovou střelbu z palnice (což je nový, ryze český výraz pro pistoli). Pořadatelé akce shromáždili do houfce střelce i nestřelce, nasadili jim kapuce, natáhli ruce a začala velká pranice o vítězství v soutěži "Něžné tóny jarní střelby". Konec legrace, začnou seriózní informace.
Praha - Vršovice je ta část Prahy, ve kterých je Madridská ulice, kde se ve dvacítce nachází útulná střelnice TJ Zora Praha. Přišlo dvacet střelců z Děčína, Kladna, Lovosic a Prahy. Byli rozděleni do dvou skupin - začátečníků a pokročilých. Střílelo se v oddělené komůrce za dohledu přísné rozhodčí paní Lucie Vlčkové a pozorné zapisovatelky paní Aleny Řehákové. V druhé místnosti mohli účastníci i účastnice čekajíce a hovoříce v klidu pojíst ovoce nebo párek, ke kterému nechyběla hořčice, mohli tam cinkat i sklenicemi (samozřejmě s limonádou, protože to byla sportovní akce). Po párku si ovšem mohl dát kdo chtěl pivo, aby se mu v žaludku nestrhla revoluce a neztratil tak ambice na vavřínové věnce.
V začátečnické tabulce se podařilo nejvíce kruhů nastřílet Monice Kadlicové z Kladna. Střílelo se na dvakrát deset ran a tak její bilance, první místo, s nástřelem 179 kruhů, byla zkrátka senzace. Druhý byl František Čelko ze Zory a třetí paní Cveklová z Kladna. Závod pokročilých byl vypsán pro dvě kategorie: muži a ženy. V soutěži mužů zvítězil Martin Janák ze Zory nástřelem 181 kruhů, druhý přijímal gratulace autor této zpravodajské provokace a třetí byl rovněž člen TJ Zory Praha Vladimír Řehák. V kategorii žen se na třetí příčce umístila Anna Sílová ze Zory, druhé místo vybojovala Erika Gaňová rovněž ze Zory, absolutní vítězkou a držitelkou putovního poháru s nástřelem 182 kruhů se stala Anna Slavíková ze Zory Praha. Sklidila zasloužené ovace a ještě obdržela jarní cenu speciálně věnovanou sponzorem pro první ženu. O této ceně se psalo i v propozicích, ale nikdo nevěděl, co to vlastně je. Žádná informace, jako z parlamentu, neprosákla a tak fantazie pracovala na plné obrátky. Ptáček to opravdu byl, ale zpívající v kleci. Možná, že to byl i slavík.
Slavíků tam nakonec byla plná světnice, ale přítomnost Slavíka Luboše coby předsedy celé TJ Zory Praha dodala závodu po společenské i sportovní stránce větší důležitost prezentace simulované zvukové střelby.
Říká se, že samochvála páchne, ale tentokrát si skutečně myslím, že i ti, kteří nedosáhli na oceněná místa, s námi strávili přijemný den, o což se snažili všichni členové našeho oddílu. Snad to není halucinace, když se mně dere do zbytku sítnice, ale i do srdce (celého) představa, že se k nám nejpozději za rok všichni závodníci i závodnice přijdou zase rádi podívat a hlavně porazit bývalé i současné Slavíky a Slavice. Promiňte, ale nebudu jim držet palce.

Miloš Slavík



** Ostrozrak **

Z Británie pochází nejnovější pomůcka, která má pomoci zrakově postiženým zapojit se do života. Systém pojmenovaný Vector měří vzdálenost k jakémukoli předmětu pomocí laserového paprsku.Údaje hlásí do sluchátek. Při lukostřelbě jsou zásahy stejně přesné jako u vidícího závodníka. Vynálezce doufá, že nový systém zazáří na příští paralympiádě v Sydney.



** Turistická pozvánka **

Klub českých turistů TJ Zora zrakově postižených sportovců pořádá 15.května 1999 18. ročník turistického pochodu MEMORIÁL MIROSLAVA VOSOBY, bývalého ředitele SOU pro mládež s vadami zraku.
Nabízíme vám trasy v délce 4, 10,5, 13, 16,5, 22, 25 a 28,5 km. Startovné činí 10 Kč pro všechny účastníky.
Bližší informace a propozice obdržíte u pana Karla Nováka, ČVUT, Horská 3, Praha 2, telefon: 02/24 91 53 19.



** Inzerce **

Osmnáctiletá studentka z Moravy, 163 cm vysoká, plnoštíhlé postavy, by se ráda seznámila s fajn klukem od 20 - 25 let se zrakovým nebo tělesným postižením.
Zn.: Věř tomu, že budeme super dvojka

Svobodná, 38letá, 175 cm vysoká, silnější postavy, zrakově i sluchově postižená, hledá muže od 35 - 45 let do 175 cm ze severomoravského nebo jihomoravského kraje. Může být i ze střední Moravy.
Hledám muže hodného, spolehlivého, který by byl oporou, hlavně nekuřáka a abstinenta. Mé záliby jsou cestování, procházky, hudba, tanec a křížovky.
Zn.: Žít jeden pro druhého



[Domů | Zpět]
Náměty a připomínky zasílejte na: web@braillnet.cz

Copyright © 1995 - 1999 SONS